agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

francuski omlet

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

francuski omlet francuski omlet

francuski omlet

Składniki:

francuski omlet

 

Sposób przygotowania:

francuski omlet
Jajka wbić do mąki, dodać sól, pieprz, mleko i energicznie ubijać widelcem. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Gdy przestanie skwierczeć, wlać jajka i smażyć, nie mieszając, a tylko podważając brzegi omletu nożem, by masa spływała pod spód. Kiedy zostanie już tylko cienka, nieścięta warstewka na powierzchni, ułożyć na środku nadzienie, zwinąć przeciwległe brzegi do środka , przykryć i utrzymywać na bardzo małym ogniu przez ok. 5 minut. Podawać gorące. Farsz do omletów może być różny to zależy od waszej fantazji; szpinak, duszone na maśle jarzyny, grzyby czy też słodki farsz.

Tagi:

jajko jajka omlet