Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Francuskie ciasteczka z brzoskwinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybkie ciasteczka dla niespodziewanych gości

Francuskie ciasteczka z brzoskwinią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Francuskie ciasteczka z brzoskwinią

 

  • budyń waniliowy + mleko i cukier do przygotowania
  • 275g ciasta francuskiego
  • puszka brzoskwiń w syropie
  • ewentualnie jajko do posmarowania

Sposób przygotowania:

Francuskie ciasteczka z brzoskwinią
Budyń (taki na 1/2l mleka) przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zostawiamy do ostygnięcia. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty o boku ok 8 cm. 1 cm od brzegu robimy 2 nacięcia w kształcie litery "L" Przekładamy przez siebie przeciwległe krańce i "mocujemy" brzegi za pomocą widelca (jak na zdjęciu). Kwadraty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na środku każdego układamy trochę budyniu i kilka kawałków brzoskwiń (brzoskwinie po odsączeniu kroimy na plasterki). Teraz brzegi ciasteczek możemy ewentualnie posmarować roztrzepanym jajkiem. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut.
Francuskie ciasteczka z brzoskwinią
Przygotowujemy budyń który powinien ostygnąć
Francuskie ciasteczka z brzoskwinią
Ciasto francuskie przygotowujemy jak na zdjęciu
Francuskie ciasteczka z brzoskwinią
Na środku każdego z nich kładziemy budyń
Francuskie ciasteczka z brzoskwinią
A na budyniu układamy plasterki brzoskwiń