Sposób przygotowania:
Tort z serkiem mascarpone i brzoskwiniami
1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy, dodajemy żółtka i ubijamy dosłownie chwilkę. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy z ubitymi białkami. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 16 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 35-40 minut do ładnego zrumienienia się i suchego patyczka. Upieczony biszkopt studzimy i przekrawamy na trzy krążki, z górnego krążka ścinamy wierzch. Przekrojone biszkopty nasączmy syropem z brzoskwiń.
2. Krem: Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem do smaku.
3. Brzoskwinie: Owoce kroimy w małą kosteczkę, przekładamy do garnka, wlewamy syrop i zagotowujemy, wsypujemy galaretkę, mieszamy, ale już nie gotujemy. Odstawiamy do stężenia.
4. Przekładanie: Tort przekładałam w zamkniętej tortownicy. Pierwszy biszkopt, połowa serka i połowa brzoskwiń, drugi biszkopt, połowa serka i połowa brzoskwiń, trzeci biszkopt. Tak złożony tort wstawiamy do lodówki do stężenia.
5. Tynk: Kawę zalewamy niewielką ilością wody, mieszamy i studzimy. Miękkie masło ucieramy do białości przez kilka minut. Następnie dodajemy porcjami przesiany cukier puder i ucieramy. Dodajemy zimne mleko i kawę, ale kawę dodajemy stopniowo po kilka kropli, żeby uzyskać pożądany kolor i smak. Następnie zimny schłodzony tort smarujemy przygotowanym kremem, z tym, że wierzch bardzo cieniutko. Ponownie tort wstawiamy do lodówki do stężenia.
6. Polewa: Czekoladę łamiemy na małe kawałki. Śmietankę podgrzewamy prawie do momentu wrzenia, następnie zalewamy nią czekoladę, odstawiamy na kilka chwil, następnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy polewę do ostygnięcia. Letnią ale płynną dekorujemy tort. Tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
7. Dekoracja: Przed podanie tort dekorujemy dowolnie bezikami. Kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tortownica o średnicy 16 cm.
Tort można pokroić na 8 sporych porcji.
Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.
Zamiast jednego biszkoptu można upiec trzy cienkie.
Tort kroimy dobrze schłodzony.
2. Krem: Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem do smaku.
3. Brzoskwinie: Owoce kroimy w małą kosteczkę, przekładamy do garnka, wlewamy syrop i zagotowujemy, wsypujemy galaretkę, mieszamy, ale już nie gotujemy. Odstawiamy do stężenia.
4. Przekładanie: Tort przekładałam w zamkniętej tortownicy. Pierwszy biszkopt, połowa serka i połowa brzoskwiń, drugi biszkopt, połowa serka i połowa brzoskwiń, trzeci biszkopt. Tak złożony tort wstawiamy do lodówki do stężenia.
5. Tynk: Kawę zalewamy niewielką ilością wody, mieszamy i studzimy. Miękkie masło ucieramy do białości przez kilka minut. Następnie dodajemy porcjami przesiany cukier puder i ucieramy. Dodajemy zimne mleko i kawę, ale kawę dodajemy stopniowo po kilka kropli, żeby uzyskać pożądany kolor i smak. Następnie zimny schłodzony tort smarujemy przygotowanym kremem, z tym, że wierzch bardzo cieniutko. Ponownie tort wstawiamy do lodówki do stężenia.
6. Polewa: Czekoladę łamiemy na małe kawałki. Śmietankę podgrzewamy prawie do momentu wrzenia, następnie zalewamy nią czekoladę, odstawiamy na kilka chwil, następnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy polewę do ostygnięcia. Letnią ale płynną dekorujemy tort. Tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
7. Dekoracja: Przed podanie tort dekorujemy dowolnie bezikami. Kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tortownica o średnicy 16 cm.
Tort można pokroić na 8 sporych porcji.
Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.
Zamiast jednego biszkoptu można upiec trzy cienkie.
Tort kroimy dobrze schłodzony.