kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 700]

Francuskie faworki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na francuskie faworki. Są bardzo szybkie w przygotowaniu i bardzo pyszne. Polecam na słodki deser.

Francuskie faworki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Francuskie faworki

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • mleko do posmarowania
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Francuskie faworki
Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i rozwijamy. Kroimy nożem wszerz na dwie części a następnie na cienkie paseczki. Paski ciasta nacinamy pośrodku i przez otwór przewlekamy jeden koniec paska.

Smarujemy mlekiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. Upieczone przekładamy na talerz i gdy są ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
Francuskie faworki
Ciasto francuskie tniemy nożem na odpowiednie kawałki.
Francuskie faworki
Następnie przez nacięty środek przewijamy drugi koniec.
Francuskie faworki
Faworki smarujemy mlekiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.