szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 219]

Francuskie jabłko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto francuskie, jabłka, dżem brzoskwiniowy i migdały to składniki, z których możemy przygotować pyszny deser.

Francuskie jabłko

Składniki:

Francuskie jabłko

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2-3 jabłka
  • 1/2 słoiczka dżemu brzoskwiniowego lub pomarańczowego
  • 3 łyżki mielonych migdałów
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 żółtko

Sposób przygotowania:

Francuskie jabłko

Przygotowanie jabłka

Z ciasta francuskiego wykroić kształt jabłka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z pozostałego ciasta wyciąć paski o szerokości ok. 1 cm. Roztrzepać żółtko, którym posmarować brzeg jabłka i przykleić 3 warstwy pasków, aby utworzyły wyższy rant. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie półplasterki.

ETAP 2:

Francuskie jabłko
Jabłka zostały posypane brązowym cukrem.

Ciasto posypać mielonymi migdałami, na to ułożyć jabłka, posypać cukrem i posmarować ciepłym dżemem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 20 minut. Przed końcem pieczenia posypać płatkami migdałowymi.