Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Koperty z ciasta francuskiego z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto francuskie z jabłkami to szybki sposób na smaczny poczęstunek.

Koperty z ciasta francuskiego z jabłkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Koperty z ciasta francuskiego z jabłkami

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • 15 g cukru wanilinowego
  • cukier puder do posypania
  • 1 białko

 

Sposób przygotowania:

Koperty z ciasta francuskiego z jabłkami
Gotowe ciasto francuskie wyjąć z lodówki i pozostawić w temp pokojowej na 1-2 godziny. Następnie pokroić w równe kwadraty. Jabłka obrać usunąć gniazda nasienne, pokroić w cząstki. Na każdy kwadrat ciasta położyć jedną cząstkę jabłka, oprószyć cukrem waniliowym i cynamonem. Brzegi ciasta francuskiego posmarować białkiem i złożyć "w kopertę", dokładnie zlepić. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Upieczone i ostudzone koperty posypać cukrem pudrem.
Koperty z ciasta francuskiego z jabłkami
Etap 1