Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto francuskie z jabłkami i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto francuskie z jabłkami i orzechami to bardzo łatwy i szybki sposób na przygotowanie smacznego poczęstunku.

Ciasto francuskie z jabłkami i orzechami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto francuskie z jabłkami i orzechami

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie z jabłkami i orzechami
Ciasto francuskie wyjąć z papieru, pokroić na 12 kwadratów. Nakłuć widelcem, włożyć do foremek muffinowych tak aby wszystkie 4 rogi wychodziły z foremki. Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Włożyć do 1 szkl wody z dodatkiem soku z cytryny i cukru, zagotować, wyjąć, ostudzić. Ułożyć na ciasto w foremkach. Wgłębienia po nasionach napełnić powidłami, oprószyć cynamonem i cukrem waniliowym. Posypać posiekanymi orzechami, ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, wymieszanym z odrobiną cukru wanilinowego. Włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 15-20 minut.  
Ciasto francuskie z jabłkami i orzechami
Pokrojone ciasto włożyć o foremek muffinkowych
Ciasto francuskie z jabłkami i orzechami
Ułożyć połówkę obranego i obgotowanego jabłka
Ciasto francuskie z jabłkami i orzechami
Napełnić powidłami oprószyć cynamonem i cukrem wanilinowym
Ciasto francuskie z jabłkami i orzechami
Posypać posiekanymi orzechami i posmarować jajkiem