Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Francuskie "mini-pizze" hawajskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszna i prosta do przygotowania przekąska idealna do zjedzenia i na ciepło, i na zimno. Polecam np. na imprezę karnawałową.

Francuskie "mini-pizze" hawajskie

Składniki:

Francuskie "mini-pizze" hawajskie

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 12 łyżeczek przecieru pomidorowego
  • przyprawa do dań kuchni włoskiej
  • 3 plastry ananasa z puszki
  • 3 plastry szynki
  • 5 dag startego sera żółtego

Sposób przygotowania:

Francuskie "mini-pizze" hawajskie

ETAP 1:

Francuskie "mini-pizze" hawajskie
Z ciasta francuskiego wycinamy 12 okręgów

Plasterki ananasa odsączamy z zalewy, kroimy na mniejsze kawałki.
Szynkę kroimy na mniejsze kawałki.

Ciasto francuskie rozwijamy. Za pomocą szklanki wycinamy 12 okręgów.

ETAP 2:

Francuskie "mini-pizze" hawajskie
Blaty mini-pizz smarujemy przecierem pomidorowym

Wszystkie blaty naszych mini-pizz smarujemy przecierem pomidorowym i oprószamy przyprawą do dań kuchni włoskiej.

ETAP 3:

Francuskie "mini-pizze" hawajskie
Na każdym blacie ciasta kładziemy porcję ananasa i szynki

Na każdym blacie ciasta kładziemy porcję ananasa i szynki.

ETAP 4:

Francuskie "mini-pizze" hawajskie
Mini-pizze posypujemy startym serem żółtym

Mini-pizze posypujemy startym serem żółtym i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C na ok. 15 minut.