WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1505]

Ryba w sosie słodko - kwaśnym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ryba smażona w kawałkach, przekładana domowym sosem słodko - kwaśnym z warzywami, podawana na zimno. Fajna przekąska na imprezę lub na co dzień.

Ryba w sosie słodko - kwaśnym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryba w sosie słodko - kwaśnym

 

  • ok. 300-350g filetów rybnych (u mnie morszczuk argentyński)
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia
  • 0,5 papryki czerwonej
  • 1 średnia cebula
  • 3 średnie ogórki konserwowe
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 0,5szkl. wody
  • 0,5szkl. ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu
  • 1/4szkl. cukru
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • szczypta pieprzu ziołowego

Sposób przygotowania:

Ryba w sosie słodko - kwaśnym

ETAP 1:

Filety rybne rozmrozić. Przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Opanierować w mące i usmażyć na oleju. Wyłożyć na ręcznik papierowy.

W rondlu zagotować wodę, ketchup, ocet i olej. Doprawić pieprzem ziołowym, solą i papryką ostrą. Dodać rozgnieciony czosnek.

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Paprykę i ogórki pokroić w słupeczki. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Warzywa wrzucić do gotującej się zalewy i gotować ok. 10 minut.

W salaterce układać na przemian zalewę, kawałki ryby i tak na przemian. Na końcu powinna być zalewa.

Rybę wystudzić a następnie schłodzić w lodówce.

Ryba w sosie słodko - kwaśnym
Ryba w sosie słodko - kwaśnym w trakcie skłądania kolejnych warstw
Ryba w sosie słodko - kwaśnym
Pokrojone warzywa wrzucone do gotującej się zalewy
Ryba w sosie słodko - kwaśnym
Zagotowane w rondlu skłądniki zalewy: ketchup, woda, ocet i olej
Ryba w sosie słodko - kwaśnym
Kawałki ryby usmażone w panierce z mąki i wyłożóne na talerz