Sposób przygotowania:
Mini pizza z kawiorem z bakłażanaKrok 1
Do miseczki wlewamy szklankę ciepłej wody, dodajemy pokruszone drożdże i ksylitol. Składniki mieszamy do rozpuszczenia, wsypujemy 3 łyżki maki, mieszamy do połączenia i zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Po 15 minutach dodajemy resztę mąki i ciepła wodę , szczyptę soli i oliwę z oliwek. Zagniatamy ciasto kolo 10 minut po czym zostawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczka na około godzinę w ciepłym miejscu.
Krok 2
Ciasto wyrośnięte jeszcze raz wyrabiamy krótką chwilkę i dzielimy je na małe kuleczki które lekko spłaszczamy i formujemy okrągłe placuszki. Każdy placuszek smarujemy kawiorem z bakłażana, kładziemy pokrojone pieczarki.
Wstawiamy do pieca na 20 minut 180 stopniach. Po 20 minutach wyjmujemy i posypujemy je startym serem lub pokrojonym w kosteczkę.