SUPERPRZEPIS

Grzanki z foremki

  • 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Grzanki z foremki Więcej zdjęć (5)

Bardzo smaczny pomysł na wykorzystanie krojonej bułki paryskiej, najlepsza jest taka dwudniowa, dodatki możemy dodać na pikantnie, na słodko.

Składniki:

Grzanki z foremki

 

  • bułka paryska 1 sztuka,
  • woda zimna 1 szklanka,
  • kiełbaska 1 sztuka,
  • olej rzepakowy 4 łyżki,
  • cebula 1 sztuka mała,
  • pieczarki 4 sztuki średnie,
  • jajka 3 sztuk,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • oregano 1 łyżeczka,
  • sól 1/2 łyżeczki,
  • dodatki: pomidory, szczypiorek

Sposób przygotowania:

Grzanki z foremki
Kiełbaskę pokroić na plasterki, na oleju podsmażyć na złoty kolor, przełożyć na talerz, na tym tłuszczu usmażyć pokrojone pieczarki z cebulą do odparowania wody.

Formę do muffinek większą wysmarować olejem, kromki bułki paryskiej zwilżyć wodą i wkładać je do foremek.

Do każdej foremki włożyć pieczarki, plastry kiełbaski, dodać całe jajka z solą, pieprzem, oregano.

Piekarnik nagrzany na 160C, termoobieg, grzanki piec około 20-25 minut, podawać z pomidorami, szczypiorkiem.
Grzanki z foremki
Można również wykorzystać parówki lub boczek wędzony.
Grzanki z foremki
Jajka wbijam do miski, dodaję przyprawy i łyżką nakładam na grzanki po 1 jajku.
Grzanki z foremki
Doskonały sposób na wykorzystanie pieczywa.
Grzanki z foremki
Można je podać również na słodko, dodać stopione masło do posmarowania grzanek i owoce.