Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Francuskie miseczki z porem i kukurydzą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszne miseczki z ciasta francuskiego z farszem porowym. Doskonała przekąska na każdą imprezę. Warto je przygotować.

 Francuskie miseczki z porem i kukurydzą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Francuskie miseczki z porem i kukurydzą

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 por
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 3 łyżki masła
  • 50g sera żółtego
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Francuskie miseczki z porem i kukurydzą
Pora kroję w plasterki. Na maśle smażę pora około 5 minut. Dodaję kukurydzę, mieszam. Farsz doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Ciasto francuskie rozwijam. Foremką w kształcie kwiatka wykrawam w cieście kwiatuszki. Kawałkami ciasta wykładam wgłębienia na blaszce na muffinki. Wgłębienia wypełniam przygotowanym farszem porowym. Na wierzch ścieram na tarce żółty ser. Miseczki francuskie piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni. 
 Francuskie miseczki z porem i kukurydzą
Pora kroję w plasterki. Na maśle smażę pora około 5 minut.
 Francuskie miseczki z porem i kukurydzą
Dodaję kukurydzę, mieszam. Farsz doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
 Francuskie miseczki z porem i kukurydzą
Ciasto francuskie rozwijam. Foremką w kształcie kwiatka wykrawam w cieście kwiatuszki. Kawałkami ciasta wykładam wgłębienia na blaszce na muffinki.
 Francuskie miseczki z porem i kukurydzą
Wgłębienia wypełniam przygotowanym farszem porowym. Na wierzch ścieram na tarce żółty ser. Miseczki francuskie piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni.