nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Francuskie paszteciki z kiszoną kapustą.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ekspresowy do przygotowania wypiek na słono, świetnie pasuje do czerwonego barszczu, ale jest też smaczny jako przekąska bez innych dodatków

Francuskie paszteciki z kiszoną kapustą. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Francuskie paszteciki z kiszoną kapustą.

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (225g)
  • 1 solidna garść kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • pieprz czarny mielony
  • chili
  • słodka mielona papryka
  • oregano
  • kminek
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Francuskie paszteciki z kiszoną kapustą.
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na maśle. Gdy cebula się zeszkli dodać odciśnięta kiszoną kapustę, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy (sporo pieprzu, słodkiej mielonej papryki i oregano oraz szczyptę chili). Całość wymieszać i podgrzewać, podsmażać wszystko razem przez chwilę na niedużym ogniu od czasu do czasu mieszając. Rozwinąć arkusz francuskiego ciasta i kroić z niego prostokąty lub kwadraty. Na środek każdego kawałka francuskiego ciasta kłaść kapuściany farsz. Następnie złożyć ciasto w pół i za pomocą widelca zlepić paszteciki dociskając boki ząbkami widelca. Każdy już złożony i dociśnięty widelcem pasztecik smarować rozbełtanym jajkiem i posypywać po wierzchu kminkiem. Paszteciki ułożyć na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 15 minut w 200 stopniach.
Francuskie paszteciki z kiszoną kapustą.
Kapuściany farsz do pasztecików z dodatkiem przypraw,podsmażonej cebulki i kncentratu w trakcie podsmażania.
Francuskie paszteciki z kiszoną kapustą.
Gotowy farsz nałożony na pokrojone kawałki ciasta francuskiego.
Francuskie paszteciki z kiszoną kapustą.
Każdy pasztecik należy składać w pół i sklejać za pomocą widelca.
Francuskie paszteciki z kiszoną kapustą.
Każdy złożony i sklejony pasztecik należy posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać po wierzchu kminkiem.