patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Francuskie poduszki z duszoną wołowiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne i szybkie w wykonaniu danie z ciasta francuskiego i duszonej wołowiny. Idealnie sprawdzą się kiedy mamy nie zapowiedzianych gości .

Francuskie poduszki z duszoną wołowiną Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Francuskie poduszki z duszoną wołowiną

 

  • 2 opakowania ciasta francuskiego ok 700 g
  • 300 g wołowiny ok 2% tłuszczu
  • 200 g mrożonych warzyw
  • sól pieprz do smaku
  • 1 łyżka papryki czerwonej mielonej i słodkiej
  • 15 dag sera żółtego tartego np.cheedar
  • Sos bbq do posmarowania
  • Olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Francuskie poduszki z duszoną wołowiną
Mięso kroję w bardzo drobną kostkę ok 1 cm grubości ,doprawiam solą,pieprzem, czerwoną papryką słodką i ostrą.

Na rozgrzaną patelnię wylewam łyżkę oleju a następnie dodaję mięso , smażę na rumiano ze wszystkich stron ok 5 min, następnie dodaję mieszkankę warzyw ja użyłam mrożoną i smażę jeszcze ok 3 min.

Następnie mięso przekładam do woreczka do pieczenia ,zamykam szczelnie.

Piekę w piekarniku ok 30-40 min w 180 stopniach. Ciasto kroję na równe plastry z jednego ciasta wyjdzie ok 8 szt ja użyłam dwóch ciast. Każdy smaruję sosem bbq i posypuję serem żółtym następnie kładę już przygotowaną porcję farszu.

Zaklejamy w dowolny sposób ja składam na pół. Posypuję serem wierzch.

Gotowe poduszki przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę ok 25 min w 180 stopniach. Podaję z ulubionym sosem i sałatką.
Francuskie poduszki z duszoną wołowiną
Wołowinę obsmażam na rumiano kilka chwil.
Francuskie poduszki z duszoną wołowiną
Dodaję mrożone warzywa , smażę jeszcze kilka minut.
Francuskie poduszki z duszoną wołowiną
Mięso przekładam do woreczka . Duszę w piekarniku przez ok 30 min.
Francuskie poduszki z duszoną wołowiną
Ciasto kroję na równe paski ok 8 sztuk. Smaruję sosem bbq i posypuję serem.
Francuskie poduszki z duszoną wołowiną
Następnie dodaję porcję farszu i zaklejamy.