Kraina Miodem Płynąc

Kraina Miodem Płynąc

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Francuskie paszteciki z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Francuskie paszteciki, to sposób na wykorzystanie ugotowanego wcześniej mięsa, które zawijamy w ciasto francuskie i

Francuskie paszteciki z mięsem

Składniki:

Francuskie paszteciki z mięsem

 

  • ugotowane/upieczone mięso z kurczaka- 250 g
  • pieczarki- 250 g
  • cebula- 1 duża
  • jajka- 2 szt.
  • ciasto francuskie- 1 duży arkusz
  • chili, bazylia, czosnek, pieprz, sól- do smaku
  • olej- do smażenia
  • sezam, przyprawa prowansalska- do posypania

Sposób przygotowania:

Francuskie paszteciki z mięsem
Pokrojoną cebulę szklimy na oliwie, następnie dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i podsmażamy do zarumienienia się pieczarek. Mięso wraz z pieczarkami mielimy, dodajemy 1 jajko, doprawiamy i wyrabiamy masę. Ciasto francuskie należy rozwałkować, następnie kroimy wzdłuż na pół i przy samej krawędzi nakładamy dość 'grubą' ilość masy i całość zawijamy w rulon. W taki sam sposób postępujemy z drugim ciastem francuskim. Zrolowane ciasto kroimy na 8 kawałków, smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy sezamem oraz przyprawą prowansalską. Pieczemy w 200 stopniach przez 25 minut.