Duszona wołowina jest najlepsza, gdy przyrządza się ją z ciemniejszych kawałków mięsa wołowego, szczególnie łopatki lub polędwicy. Do przygotowania przydaje się również cebula, ciemne piwo lub miód. Danie warto doprawić liściem laurowym i kminkiem. Duszona wołowina jest wyrazista w smaku, chuda i delikatna. Podana z sosem pieczarkowym świetnie nadaje się jako porcja do obiadu lub kolacji. Potrawa dobrze komponuje się też z duszoną papryką i cebulą.
Gulasz wołowy węgierski

Gulasz wołowy węgierski

Gulasz wołowy po węgiersku najczęściej przyrządza się dusząc mięso z czerwoną papryką. Danie jest aromatyczne i wyraziste w smaku za sprawą dużej ilości przypraw, między innymi słodkiej i ostrej papryki oraz pieprzu. Cebulę pokrojoną w piórka przesmaża się na oleju, dodaje paprykę, mięso i czerwone wytrawne wino. Całość dusi się, aż wołowina zrobi się miękka i przejdzie aromatem warzyw i przypraw. Danie można zagęścić, dodając odrobinę kwaśnej śmietany. Gulasz wołowy można podawać, np. z gotowanymi ziemniakami lub kaszą gryczaną.

Znaleźliśmy 26 przepisów w kategorii Wołowina duszona

Wołowina duszona

Wołowina duszona

agabi22 agabi22

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Wołowina duszona

Wołowina duszona

4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: