eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Francuskie róże Eli z mięsem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam róże z ciasta francuskiego faszerowane mięsem mielonym. Róże okazały się hitem przyjęcia.

Francuskie róże Eli z mięsem

Składniki:

Francuskie róże Eli z mięsem

farsz

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowo wołowego
  • 1 cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 jajko
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

pozostałe składniki

  • 2 opakowania ciasta francuskiego XL
  • jajko do posmarowania róż

dodatki

  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Francuskie róże Eli z mięsem

przygotowanie farszu

Francuskie róże Eli z mięsem
Do mięsa mielonego dodać pozostałe składniki.

Cebulę i czosnek obrać z łupinek. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Do miski włożyć mięso mielone.

Do mięsa dodać cebulę, czosnek i jajko. Całość przyprawić solą i pieprzem.

przygotowanie farszu cd

Francuskie róże Eli z mięsem
Dokładnie wymieszać wszystkie składniki farszu.

Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać.

przygotowanie róż

Francuskie róże Eli z mięsem
Z rozwiniętego ciasta wykroić okrągłe placuszki.

Ciasto francuskie rozwinąć i literatką lub okrągłą foremką do ciastek wykroić krążki.

przygotowanie róż cd

Francuskie róże Eli z mięsem
Sklejać w szeregu po cztery krążki ciasta.

Sklejać po cztery krążki ciasta w szeregu.

przygotowanie róż cd

Francuskie róże Eli z mięsem
Farsz rozłożyć na środku sklejonego ciasta.

Na środku sklejonego ciasta rozłożyć farsz.

przygotowanie róż cd

Francuskie róże Eli z mięsem
Pieczenie róż.

Dolną częścią ciasta zakryć farsz i zwinąć. Powstałe płatki róż wywinąć. Ułożyć róże na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Rozbełtać jajko i posmarować nim róże. Włożyć blachę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C góra - dół i piec około 30 - 35 minut aż róże się zrumienią. Róże podawać na ciepło.

Chociaż na zimno też są pyszne. Smacznego!