Sposób przygotowania:
"Francuskie koperty"-przystawkamięso
Jajko lekko solimy i roztrzepujemy.
Mięso mielimy w maszynce. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Zmielone mięso mieszamy z solą, pieprzem, estragonem, czosnkiem i posiekaną natką pietruszki. Dodajemy bułkę tartą i 1/2 jajka, mieszamy.
Mięso odstawiamy do lodówki.
pieczenie
Piekarnik nagrzewamy do min. 180 C.
Schłodzone ciasto kroimy w parzystą ilość 5-7 cm kwadratów. Tak aby zużyć cały płat ciasta.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy jedną połowę ciastek. W każdym drugim parzystym kwadracie, wycinamy otwór
Brzegi pełnych ciasteczek na blaszce smarujemy jajkiem, nakładamy farsz, zostawiając wolne boki.
Przykrywamy drugim ciastkiem z otworem i lekko dociskamy.
Wierzch ciasteczek smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy do lekkiego przyrumienienia ciasta.