Sposób przygotowania:
Francuskie rożki oreoETAP 1
NADZIENIE:
Ciasteczka oreo przekładamy do malaksera i rozkruszamy. Rozdrobnione przekładamy do miski. Dodajemy do nich jajko i mieszamy do połączenia składników.
ETAP 2
FORMOWANIE:
Ciasto francuskie rozwijamy. Gotowe dzielimy za pomocą radełka na kwadraty (u mnie wyszło 12).
ETAP 3
Na każdy wydzielony kawałek ciasta wykładamy dużą łyżeczkę masy oreo. Masa dobrze się formuje, więc można uformować z niej wcześniej kulki.
ETAP 4
Tak przygotowane kwadraty składamy, formując rożki. Brzegi ciasta dociskamy za pomocą widelca. Gotowe rożki przekładamy na przygotowaną blaszkę. Ich wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnik i pieczemy około 18-20 minut w 180°C do zrumienienia ciasta.
ETAP 5
Jeszcze ciepłe wyjmujemy na kratkę, smarujemy lukrem, posypujemy pokruszonymi ciasteczkami i pozostawiamy do ostygnięcia.
LUKIER: Mleko przelewamy na talerzyk. Dokładamy do niego stopniowo cukier puder i mieszamy do uzyskania gęstego, ale lejącego lukru. Lukrem smarujemy ciepłe rożki.
SylaUla