SUPERPRZEPIS

Francuskie rożki oreo

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Francuskie rożki oreo Więcej zdjęć (5)

Osobiście nie przepadam za samymi ciastami oreo. Za to desery i ciasta z ich udziałem smakują pysznie. Dziś polecam połączenie tych czarnych słodkości z ciastem francuskim.

Składniki:

Francuskie rożki oreo

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL,
  • 18 sztuk ciastek oreo,
  • 1 jajko do nadzienia,

DODATKOWO:

DEKORACJA:

  • 1,5 łyżki mleka,
  • ok 0,5 szklanki cukru pudru,
  • 2 -3 pokruszone ciasteczka oreo

Sposób przygotowania:

Francuskie rożki oreo

ETAP 1

Francuskie rożki oreo
łączymy składniki nadzienia

NADZIENIE:
Ciasteczka oreo przekładamy do malaksera i rozkruszamy. Rozdrobnione przekładamy do miski. Dodajemy do nich jajko i mieszamy do połączenia składników.

ETAP 2

Francuskie rożki oreo
na kwadraty dzielimy ciasto francuskie

FORMOWANIE:
Ciasto francuskie rozwijamy. Gotowe dzielimy za pomocą radełka na kwadraty (u mnie wyszło 12).

ETAP 3

Francuskie rożki oreo
nakładamy nadzienie

Na każdy wydzielony kawałek ciasta wykładamy dużą łyżeczkę masy oreo. Masa dobrze się formuje, więc można uformować z niej wcześniej kulki.

ETAP 4

Francuskie rożki oreo
pierożki przed pieczeniem smarujemy jajkiem

Tak przygotowane kwadraty składamy, formując rożki. Brzegi ciasta dociskamy za pomocą widelca. Gotowe rożki przekładamy na przygotowaną blaszkę. Ich wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnik i pieczemy około 18-20 minut w 180°C do zrumienienia ciasta.

ETAP 5

Francuskie rożki oreo
ciepły deser lukrujemy i dekorujemy

Jeszcze ciepłe wyjmujemy na kratkę, smarujemy lukrem, posypujemy pokruszonymi ciasteczkami i pozostawiamy do ostygnięcia.
LUKIER: Mleko przelewamy na talerzyk. Dokładamy do niego stopniowo cukier puder i mieszamy do uzyskania gęstego, ale lejącego lukru. Lukrem smarujemy ciepłe rożki.