iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Francuskie uszka z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Smaczne szybkie w zrobieniu ciasteczka z ciasta francuskiego. Maja kształt uszek do barszczu tylko są większe. W środku kryją budyń i wisienkę z kompotu.

Francuskie uszka z budyniem

Składniki:

Francuskie uszka z budyniem

 

  • ciasto francuskie

 

 

  • 1 budyń waniliowy

 

  • 1 łyżka cukru

 

 

 

  • cukier puder.

Sposób przygotowania:

Francuskie uszka z budyniem
Ciasto francuskie kroimy w kwadraty. Do garnka wlewamy 1,5 szklanki mleka,dodajemy cukier i zagotowujemy. W reszcie mleka mieszamy proszek budyniu.

Do gotującego mleka wlewamy budyń i mieszamy aż zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia.

Na środek kwadratu z ciasta francuskiego wkładamy łyżeczkę ziemnego budyniu i jedną wiśnie z kompotu. Sklejamy w trójkąt.

Potem dwa rogi sklejamy aby powstało uszko. Smarujemy rozmieszanym jajkiem. Pieczemy na złoto. Zimne posypujemy cukrem pudrem.



Tagi:

ciastka