WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1237]

Francuskie rożki z jabłkiem z tostera

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Niecodzienne tosty bo z ciasta francuskiego, jak popularne ciastka pieczone w piekarniku czy kupowane w cukierniach.

Francuskie rożki z jabłkiem z tostera Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Francuskie rożki z jabłkiem z tostera

 

  • Opakowanie ciasta francuskiego 300g
  • 2 duże jabłka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżka kisielu cytrynowego
  • Szczypta cynamonu
  • Cukier puder

Sposób przygotowania:

Francuskie rożki z jabłkiem z tostera

ETAP 1:

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnka. Wsypać cukier i wlać ok. 2 łyżki wody. Dusić aż jabłka zaczną się lekko rozpadać. Wymieszać z cynamonem. Kisiel rozmieszać w odrobinie zimnej wody i wlać do garnka. Szybko wymieszać. Jabłka powinny się zagęścić. Jabłka odstawić do wystudzenia.

Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na kwadraty. Na połowie kwadratów ułożyć jabłka po 2-3 łyżeczki na jeden kawałek ciasta. Nakryć pozostałymi kawałkami ciasta i zlepić brzegi. Tosty piec w rozgrzanym opiekaczu po kilka minut do zarumienienia.

Wykładać na talerz i przekroić na pół. Podawać na ciepło lub na zimno oprószone cukrem pudrem.

Francuskie rożki z jabłkiem z tostera
Upieczone tosty przekrojone na połówki i wyłożone na talerz
Francuskie rożki z jabłkiem z tostera
Tosty francuskie w trakcie pieczenia w opiekaczu
Francuskie rożki z jabłkiem z tostera
Przygotowane tosty ułożone w rozgrzanym opiekaczu.
Francuskie rożki z jabłkiem z tostera
Nadzienie z jabłek ułożone na kawałkach ciasta