Sposób przygotowania:
Ciasteczka francuskie przekładane jabłkami z masąPrzygotowanie masy budyniowej:
Z mleka,cukru,budyniu w proszku ugotować gęsty budyń.
Masło utrzeć na puch do białości. Ciągle ucierając dodawać po 1 łyżce wystudzonego budyniu.
Przygotowanie masy jabłkowej:
Jabłka obrać,usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na grubych oczkach tarki. Uprażyć w rondelku podlewając niewielką ilością wody,dodać cukier.
Uprażone gorące jabłka ściągnąć z ognia i wymieszać dokładnie z galaretką. Pozostawić do lekkiego stężenia.
Przygotowanie ciasteczek:
Z gotowego ciasta francuskiego wycinamy literatką taką samą ilość krążków z dziurką i bez dziurki. Wykrojone ciasteczka układamy na blaszce i wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 200-220 stopni i pieczemy ok. 15 min. na złoto. Po upieczeniu studzimy.
Etap końcowy :
Na spód każdego krążka nakładamy po łyżce tężejącej masy jabłkowej. Przykrywamy krążkiem bez dziurki. Dociskamy lekko ciasteczka.
Wokół każdego ciasteczka robimy wianuszek z masy budyniowej za pomocą szprycy zostawiając w środku malutką dziurkę. Następnie do każdej dziurki pozostawionej w masie wkładamy po 1 czereśni koktajlowej z ogonkiem.
Wianuszek wokół ciasteczek z masy dekorujemy cukrowymi perełkami i cukrem błyszczącym. Ciasteczka wkładamy na chwilę do lodówki aby masy dobrze stężały.