Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Ciasteczka francuskie przekładane jabłkami z masą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo szybki sposób na efektowne i smaczne ciasteczka z gotowego ciasta francuskiego. Przełożone prażonymi jabłkami z galaretką, ozdobione masą budyniową.

Ciasteczka francuskie przekładane jabłkami z masą

Składniki:

Ciasteczka francuskie przekładane jabłkami z masą

na masę budyniową:

  • 1/2 l mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 7 łyżek cukru
  • 1 kostka masła

na masę jabłkową :

  • 4 jabłka
  • 1 galaretka truskawkowa w proszku
  • 2 łyżki cukru

dodatkowo:

  • 3 gotowe ciasta francuskie

do dekoracji:

  • czereśnie koktajlowe z ogonkami
  • perełki cukrowe
  • cukier zielony błyszczący

Sposób przygotowania:

Ciasteczka francuskie przekładane jabłkami z masą

Przygotowanie masy budyniowej:

Z mleka,cukru,budyniu w proszku ugotować gęsty budyń.

Masło utrzeć na puch do białości. Ciągle ucierając dodawać po 1 łyżce wystudzonego budyniu.

Przygotowanie masy jabłkowej:

Jabłka obrać,usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na grubych oczkach tarki. Uprażyć w rondelku podlewając niewielką ilością wody,dodać cukier.

Uprażone gorące jabłka ściągnąć z ognia i wymieszać dokładnie z galaretką. Pozostawić do lekkiego stężenia.

Przygotowanie ciasteczek:

Z gotowego ciasta francuskiego wycinamy literatką taką samą ilość krążków z dziurką i bez dziurki. Wykrojone ciasteczka układamy na blaszce i wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 200-220 stopni i pieczemy ok. 15 min. na złoto. Po upieczeniu studzimy.

Etap końcowy :

Na spód każdego krążka nakładamy po łyżce tężejącej masy jabłkowej. Przykrywamy krążkiem bez dziurki. Dociskamy lekko ciasteczka.

Wokół każdego ciasteczka robimy wianuszek z masy budyniowej za pomocą szprycy zostawiając w środku malutką dziurkę. Następnie do każdej dziurki pozostawionej w masie wkładamy po 1 czereśni koktajlowej z ogonkiem.

Wianuszek wokół ciasteczek z masy dekorujemy cukrowymi perełkami i cukrem błyszczącym. Ciasteczka wkładamy na chwilę do lodówki aby masy dobrze stężały.


Tagi:

ciastka