jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Francuskie rurki z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Na stole prezentują się rewelacyjnie, a dodatkowo są szybkie w przygotowaniu. Smakują pysznie: kruche ciasto i kremowy budyń= gwarantowany sukces:)

Francuskie rurki z budyniem

Składniki:

Francuskie rurki z budyniem

 

  • Składniki na rurki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • Białko i cukier do smarowania,

 

  • Krem:
  • 0,5 litr mleka,
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 żółtka,
  • Około 1-2 łyżki cukru (wg uznania)

 

 

Sposób przygotowania:

Francuskie rurki z budyniem
Ciasto francuskie rozwijamy. Dzielimy na około 16 pasków. Każdy pasek zawijamy na foremki do rurek. Zawinięte rurki smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika na około 15 minut (180°C). Pieczemy do zrumienienia. BUDYŃ: Część mleka należy zagotować z cukrem. Resztę wymieszać z żółtkami, mąką i budyniami. Ugotować budyń. Do ciepłego wtłoczyć masło. Gorącym kremem napełniać upieczone rurki. Odstawić do ostygnięcia.

Tagi:

ciasto