Sposób przygotowania:
Rurki-świeczki z kremem i karmelem
Wszystkie składniki na kruchy spód wyrbiamy, zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 1h. Po wyjęciu ciasta z lodówki wałkujemy je na cieniutki placek (ok 2-3 milimetry grubości), kroimy na paski o różnej szerokości i owijamy nimi dość ściśle rurki. Ciasto sklejamy białkiem. Pieczemy w 200 °C 15-20 minut.Upieczone rurki lekko studzimy, lekko smarujemy białkiem i posypujemy grubo mielonymi orzechami laskowymi. Obtoczone rurki wstawiamy na 3 min. do gorącego piekarnika. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.Krem: W garnku mało przypalającym się podgrzewamy bardzo mocno mleko, ale nie dopuszczamy do zagotowania. Do mleka dodajemy obraną skórkę z cytryny. W salaterce mikserm ucieramy jajko i żółtka z cukrem na kogel mogel, dodajemy przesianą mąkę, mieszamy. Można użyć miksera. Wyjmujemy skórkę cytryny. Do masy jajecznej stopinowo dodajemy gorące mleko, cały czas mieszając. Całość przelewamy z powrotem do garnka, wstawiamy na mały gaz i gotujemy aż powstanie budyń(ok. 3-5 min), mieszając aby się nie przypalił. Studzimy. Ja studzę wkładając garnek z budyniem do zimnej wody w zlewie, od czasu do czasu mieszam, aby nie powstał kożuch.Karmel: Rozpuszczamy cukier z wodą/socie w garnku na średnim ogniu. Kiedy cukier się skarmelizuje, łyżeczką na papierze, przyczepionym do blatu taśmą klejącą, formujemy płomyki świecy. Do gorących jeszcze płomyków wkładamy wykałaczki, zostawiamy do stwardnienia. Przy pomocy rękawa cukierniczego, wystudzone rurki napełniamy budyniem. Posypujemy cukrem pudrem, a do środka wstawiamy płomyczek.
kołczu
sofieta
Slicznie dziekuje za mile slowa)))
edytaha
marietta