Sposób przygotowania:
Dwukolorowe rurki z kremem czekoladowym
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać masło i dokładnie posiekać. Następnie wlać śmietanę, żółtka i szybko zagnieść ciasto, podzielić na 2 części. Jedną część ciasta zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Resztę ciasta połączyć z przyprawą do pierników, kakao i szczyptą mielonego imbiru, włożyć do zamrażalnika. Schłodzone ciasto posiekać, dodać lekko zmrożone ciasto starte na tarce o dużych oczkach, szybko skleić w kulę, następnie rozwałkować na grubość 2-3 mm. Pokroić w 2,5 cm paski i zawijać na przygotowane foremki do rurek. Ułożyć na blaszce, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 12-15 minut. Po ostudzeniu zdjąć z foremek. Krem Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej. Mąkę, budyń, żółtka i kakao wymieszać w 1 szkl zimnego mleka. Resztę mleka zagotować, wlać mleko z budyniem i mieszając gotować około 2-3 minuty, zdjąć z ognia, ostudzić. Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę. Ciągle ucierając dodawać stopniowo zimny budyń i połowę rozpuszczonej czekolady, przyprawić do smaku sokiem z cytryny i spirytusem. Krem włożyć do rękawa cukierniczego i napełnić zimne rurki. Ozdobić pozostałą rozpuszczoną czekoladą.
marietta