Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Dwukolorowe rurki z kremem czekoladowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Rurki to pyszne ciastka wypełnione ulubionym kremem.

Dwukolorowe rurki z kremem czekoladowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dwukolorowe rurki z kremem czekoladowym

 

  • Ciasto
  • 30 dag mąki tortowej
  • 15 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany
  • Krem
  • 2 szkl mleka
  • 2 łyżki budyniu czekoladowego bez cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 20 dag masła
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • spirytus
  • sok z cytryny
  • 10 dag czekolady deserowej

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Dwukolorowe rurki z kremem czekoladowym
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać masło i dokładnie posiekać. Następnie wlać śmietanę, żółtka i szybko zagnieść ciasto, podzielić na 2 części. Jedną część ciasta zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Resztę ciasta połączyć z przyprawą do pierników, kakao i szczyptą mielonego imbiru, włożyć do zamrażalnika. Schłodzone ciasto posiekać, dodać lekko zmrożone ciasto starte na tarce o dużych oczkach, szybko skleić w kulę, następnie rozwałkować na grubość 2-3 mm. Pokroić w 2,5 cm paski i zawijać na przygotowane foremki do rurek. Ułożyć na blaszce, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 12-15 minut. Po ostudzeniu zdjąć z foremek. Krem Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej. Mąkę, budyń, żółtka i kakao wymieszać w 1 szkl zimnego mleka. Resztę mleka zagotować, wlać mleko z budyniem i mieszając gotować około 2-3 minuty, zdjąć z ognia, ostudzić. Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę. Ciągle ucierając dodawać stopniowo zimny budyń i połowę rozpuszczonej czekolady, przyprawić do smaku sokiem z cytryny i spirytusem. Krem włożyć do rękawa cukierniczego i napełnić zimne rurki. Ozdobić pozostałą rozpuszczoną czekoladą.
Dwukolorowe rurki z kremem czekoladowym
Jasne ciasto wymieszać z ciastem korzennym ciemnym
Dwukolorowe rurki z kremem czekoladowym
Rozwałkować na grubość 2-3 ml i pokroić w paski o szer 2,5 cm
Dwukolorowe rurki z kremem czekoladowym
Wstążki z ciasta zawijać na metalowe rurki ułożyć na blaszce i upiec