WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Książka Kucharska: 18 pomysłów na ciasto francuskie

Francuskie świderki z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zawijaski/swiderki z ciasta francuskiego z sosem pomidorowo - czosnkowym i żółtym serem wędzonym. Szybka, prosta i tania przekąska na każdą okazję.

Francuskie świderki z serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Francuskie świderki z serem

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 300g
  • ok. 100g żółtego sera wędzonego np. rolada ustrzycka
  • ok. 2 łyżki ketchupu łagodnego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Francuskie świderki z serem

ETAP 1:

Ciasto francuskie rozwinęłam i przekroiłam na dwa równe kwadraty.

Ketchup wymieszałam z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, roztartymi ziołami prowansalskimi, szczyptą soli i pieprzu. Sosem posmarowałam jeden płat ciasta.

Ser starłam na tarce na drobnych oczkach i posypałam posmarowany płat ciasta. Przykryłam to drugim płatem ciasta. Ciasto pokroiłam na paski o szerokości ok. 2-3 cm.

Każdy pasek zwinęłam w świderek i ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Świderki piekłam ok. 20 min. w 200 stopniach. Po upieczeniu wystudziłam na kratce.

Francuskie świderki z serem
Świderki po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Francuskie świderki z serem
Zwinięte świderki ułożóne na blaszce wyłożónej papierem do pieczenia
Francuskie świderki z serem
Ciasto po nafaszerowaniu pokrojone na paseczki
Francuskie świderki z serem
Ciasto posmarowane sosem i posypane startym serem