jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Ciasto francuskie z botwinką i jajkiem sadzonym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Chrupiące ciasto francuskie, sezonowa botwinka i rozpływające się żółtko w jajku sadzonym to rewelacyjne połączenie.

Ciasto francuskie z botwinką i jajkiem sadzonym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto francuskie z botwinką i jajkiem sadzonym

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 6 jajek,
  • Kilka kostek sera feta,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Pęczek botwinki z małymi buraczkami,
  • Olej,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • Sól do smaku,
  • Natka pietruszki do posypania,
  • Jajko do smarowania ciasta

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie z botwinką i jajkiem sadzonym

ETAP 1

Ciasto francuskie z botwinką i jajkiem sadzonym
Uformowane spody przystawki smarujemy jajkiem i pieczemy

Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na 6 równych części. W każdym powstałym prostokącie wykonujemy ramkę. Tak przygotowane porcje ciasta przekładamy na blaszkę do pieczenia i smarujemy jajkiem. Środek ciasta nakłuwamy widelcem.
Blaszkę z uformowanym ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika. Całość pieczemy około 15 minut w 190°C do zrumienienia ciasta. Po wyjęciu, upieczone spody lekko studzimy, a między czasie przygotowujemy nadzienie.

ETAP 2

Ciasto francuskie z botwinką i jajkiem sadzonym
Rozdrabniamy buraczki i botwinkę

Buraczki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Łodygi i liście botwinki kroimy na mniejsze części.

ETAP 3

Ciasto francuskie z botwinką i jajkiem sadzonym
Przysmażamy pokrojone składniki

Na patelni umieszczamy niewielką ilość oleju. Na rozgrzany wrzucamy pokrojone składniki. Całość przysmażamy około 5 minut, tak by buraczki zmiękły. W trakcie smażenia dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku.

ETAP 4

Ciasto francuskie z botwinką i jajkiem sadzonym
Przygotowanym nadzieniem wypełniamy upieczone francuskie spody

Gotową botwinkę wykładamy na upieczone porcje ciasta francuskiego. Na wierzchu wykładamy drobno pokrojony ser feta.

ETAP 5

Ciasto francuskie z botwinką i jajkiem sadzonym
na wierzch przystawki przygotowujemy jajka sadzone

Na oddzielnej patelni przygotowujemy jajka sadzone. Gotowe wykładamy na botwinkę. Całość oprószamy pokrojoną natką pietruszki i podajemy.