Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie z botwinką i jajkiem sadzonymETAP 1
Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na 6 równych części. W każdym powstałym prostokącie wykonujemy ramkę. Tak przygotowane porcje ciasta przekładamy na blaszkę do pieczenia i smarujemy jajkiem. Środek ciasta nakłuwamy widelcem.
Blaszkę z uformowanym ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika. Całość pieczemy około 15 minut w 190°C do zrumienienia ciasta. Po wyjęciu, upieczone spody lekko studzimy, a między czasie przygotowujemy nadzienie.
ETAP 2
Buraczki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Łodygi i liście botwinki kroimy na mniejsze części.
ETAP 3
Na patelni umieszczamy niewielką ilość oleju. Na rozgrzany wrzucamy pokrojone składniki. Całość przysmażamy około 5 minut, tak by buraczki zmiękły. W trakcie smażenia dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku.
ETAP 4
Gotową botwinkę wykładamy na upieczone porcje ciasta francuskiego. Na wierzchu wykładamy drobno pokrojony ser feta.
ETAP 5
Na oddzielnej patelni przygotowujemy jajka sadzone. Gotowe wykładamy na botwinkę. Całość oprószamy pokrojoną natką pietruszki i podajemy.