Sposób przygotowania:
Francuskie tulipany ze śliwkami i żurawiną
Do miski wsypać mąkę, cukier z wanilią, cukier kryształ, dodać masło i żółtko. Posiekać nożem do czasu aż składniki się połączą w kruszonkę. Gotowe ciasto francuskie wyjąc z lodówki, pozostawić na 1 godzinę w temp pokojowej, rozwinąć i pokroić na 12 równych kwadratów. Każdy kwadrat ciasta włożyć do okrągłej foremki muffinkowej tak aby wszystkie rogi ciasta wystawały poza brzegi. Na dno wsypać odrobinę pokruszonych herbatników, włożyć śliwkę i suszoną żurawinę. Posypać kruszonką, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190 stopni około 20-25 minut.
![Francuskie tulipany ze śliwkami i żurawiną Francuskie tulipany ze śliwkami i żurawiną](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/francuskie-tulipany-ze-sliwkami-i-zurawina-237925.jpg)
![Francuskie tulipany ze śliwkami i żurawiną Francuskie tulipany ze śliwkami i żurawiną](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/francuskie-tulipany-ze-sliwkami-i-zurawina-237926.jpg)
![Francuskie tulipany ze śliwkami i żurawiną Francuskie tulipany ze śliwkami i żurawiną](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/francuskie-tulipany-ze-sliwkami-i-zurawina-237927.jpg)
![Francuskie tulipany ze śliwkami i żurawiną Francuskie tulipany ze śliwkami i żurawiną](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/francuskie-tulipany-ze-sliwkami-i-zurawina-237928.jpg)