Sposób przygotowania:
Walentynkowe ciasteczka z ptasim mleczkiem
Do miski przesiać mąkę. Dodać cukier, sól oraz proszek do pieczenia. Wymieszać suche składniki. Dodać masło,żółtko i posiekać ciasto. Dodać mleko i szybko wyrobić ciasto. Wyrabiać aż będzie gładkie i elastyczne. Zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut do zamrażalnika. Po tym czasie rozwałkować ciasto na cienki placek. Wycinać foremką serduszka. W połowie ciastek małą foremkę w kształcie serduszka wyciąć otwór. Posmarować roztrzepanym białkiem. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem. Piec w 180 st około 10-12 minut. Ostudzić na kratce. Do rondelka przełożyć ptasie mleczko. Dodać mleko i ogrzewać aż cukierki się rozpuszczą. Masa nie musi być idealnie gładka. Odłożyć do lekkiego ostygnięcia. Na "całe" ciasto nałożyć kleks masy z ptasiego mleczka i przykryć go tym z dziurką. Odłożyć do zastygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!