sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Walentynkowe ciasteczka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 11
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne ciasteczka z delikatnym migdałowym aromatem. Są miękkie w środku o ile ich za bardzo nie spieczemy. Można je przechowywać w pudełku, wtedy długo pozostaną świeże.

Walentynkowe ciasteczka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Walentynkowe ciasteczka

 

  • 125 g margaryny lub masła
  • 2 żółtka ugotowane na twardo
  • 1 łyżka śmietany 18 %
  • ok 1 szkl mąki
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • kilka kropli ekstraktu z migdałów
  • białko
  • garść orzeszków arachidowych w karmelu

Sposób przygotowania:

Walentynkowe ciasteczka
Miękką margarynę lub masło ucieramy na puch z cukrem. Dodajemy przetarte przez sitko żółtka oraz śmietanę. Na koniec wlewamy ekstrakt i wsypujemy przesianą mąkę. Zagniatamy ciasto. Powinno być miękkie. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Ciasto wałkujemy na grubość 1 cm. Największą foremką wycinamy serca. Mnie wyszło 11 sztuk. W każdym ciasteczku wycinamy taki sam kształt najmniejszą foremką. Orzeszki arachidowe rozdrabniamy nożem lub tłuczkiem. Każde ciastko smarujemy białkiem i posypujemy orzeszkami. Pieczemy w 180 stopniach około 10-15 minut do delikatnego zrumienienia.
Walentynkowe ciasteczka
Z przygotowanego i schłodzonego ciasta wycinamy serca.
Walentynkowe ciasteczka
Układamy je na blaszce wyłożonej papierem.
Walentynkowe ciasteczka
Orzeszki arachidowe rozdrabiamy nożem lub wałkiem.
Walentynkowe ciasteczka
Smarujemy ciastka rozkłóconym białkiem i posypujemy orzeszkami.