karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 217]

Zapiekany kalafior z pomidorkami koktajlowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zdrowe, smaczne i pachnące danie. Może stanowić dodatek do głównego posiłku bądź stanowić samodzielną przekąskę.

Zapiekany kalafior z pomidorkami koktajlowymi Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zapiekany kalafior z pomidorkami koktajlowymi

 

  • 1 kalafior
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 3-4 cebulki dymki
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 0,5 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • 1 łyżeczka soli
  • ¾ łyżeczki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Zapiekany kalafior z pomidorkami koktajlowymi
Wszystkie warzywa dokładnie umyć

Kalafior podzielić na mniejsze różyczki. Rozłożyć równomiernie na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Każdy z pomidorków koktajlowych przekroić na pół, cebulkę dymkę pokroić na plasterki. Oba warzywa porozkładać między częściami kalafiora. Posypać wszystkimi ziołami i przyprawami i dokładnie przemieszać na blasze, aby wszystkie składniki miały ze sobą kontakt.

Zapiekać przez ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni Celsjusza.
Zapiekany kalafior z pomidorkami koktajlowymi
do kalafiora dodać pomidorki i małe cebulki dymki
Zapiekany kalafior z pomidorkami koktajlowymi
Całość zapiekać w piekarniku przez ok. 20-25 minut