LUBIEGOTOWAC

LUBIEGOTOWAC

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 135]

francuzik z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny deser raz dwa znika ze stołu

francuzik z wiśniami

Składniki:

francuzik z wiśniami

 

  • 1 opak.mrozonego ciasta francuskiego w prostokątach z firmy FROSTA
  • 500 g wisni
  • 1 lyzka maki ziemniaczanej
  • szczypta cynamonu
  • 6 lyzek cukru
  • 500 ml smietany kremowki
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

francuzik z wiśniami
Ciasto rozmrozić i podzielic na połowy(kwadraty), wyłożyc na blache wyłożoną pergaminem , ponakłuwac widelcem i upiec w/g przepisu na opakowaniu. Wisnie wydrylowac ,mąkę ziemniaczaną rozprowadzic w 5 lyzkach soku. 2/3 pozostalego soku zagotować z dodatkiem cynamonu i 4 łyzek cukru. Stale mieszając wlać rozprowadzona w soku mąke. Zagotowac, po czym zdjac z ognia , dodac wydrylowane owoce i wymieszac. Odstawic do wystygniecia. Ciasto wyjąć z piekarnika i zdjąć z blachy, po czym każdy kwadrat przekroic poziomo . Ubić śmietane z dodatkiem pozostalego cukru . Na połówkach rozprowadzic mase owocowa, nastepnie smietane, po czym przykrywac pozostalymi polowkami, Oprószyc cukrem pudrem, ewentualnie udekorowac w/g uznania.

Tagi:

ciasto mak