Stefan Sterzycki

Stefan Sterzycki

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Fårikål baranina z kapustą po norwesku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gotowana baranina z kapustą, zaskakujący smak mimo niezwykłej prostoty dania

Fårikål baranina z kapustą po norwesku

Składniki:

Fårikål baranina z kapustą po norwesku

 

Sposób przygotowania:

Fårikål baranina z kapustą po norwesku
Kroimy baraninę w średniej wielkości kawałki (jak średni ziemniak) o grubości 2 cm. Do wysokiego garnka kładziemy warstwami na przemian: mięso i kapustę – posypując ją ziarnkami pieprzu (2-3 ziarnka na kawałek mięsa) i odrobiną grubej soli. Można też oprószać lekko mąką. Minimum 4 warstwy. Z wierzchu przyciskamy ciężkim talerzem, zalewamy zimną wodą, ugniatamy aby się dobrze ułożyło. Gotujemy na małym ogniu – im dłużej tym lepiej, 2,5 do 3 godzin co najmniej. Podajemy z ziemniakami ugotowanymi w łupinkach (stylowo i tradycyjnie). Uwaga! Niektórzy zawijają pieprz w szmatki (takie płótno jak do wyciskania twarogu) a potem wyjmują je, ja wolę wrzucać pieprz a potem go wybierać lub zjadać :-). Parę słów o potrawie Jest to chyba najprostsza w wykonaniu (po jajecznicy) potrawa jaką znam. Mimo prostoty smakuje wyśmienicie nawet jeśli nie mamy młodej jagnięciny. Farikal nie jest ciężkostrawny, przy najmniej takie jest moje doświadczenie. Co ważne nie wymaga uprzedniego macerowania baraniny, a mimo to zapach potrawy jest doprawdy przyjemny. To narodowe danie norweskie pochodzi z zachodniej części kraju. W każdy ostatni czwartek września Norwegia obchodzi dzień Fårikål'a. Norwegowie nie są ortodoksyjni i pozwalaja sobie na wariacje na temat: http://mylittlenorway.com/2009/09/farikal-with-rosemary-and-garlic/