mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Frittata z boczkiem i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszna propozycja śniadaniowa, która smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Frittata z boczkiem i papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Frittata z boczkiem i papryką

 

  • 4 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka oliwy
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki startego sera żółtego
  • kilka pasków kolorowych papryk
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

Frittata z boczkiem i papryką
Jajka wbijam do miski, dodaję mleko, sól i pieprz, roztrzepuję widelcem. Do masy jajecznej dodaję starty ser żółty, posiekany szczypiorek i mieszam całość. Na patelni rozgrzewam olej, smażę na nim drobno posiekaną cebulę. Po chwili dodaję pokrojony w kostkę boczek i smażę kilka minut. Na koniec wrzucam pokrojoną w kostkę paprykę i trzymam na ogniu jeszcze kilka chwil. Kiedy warzywa zmiękną, na patelnię wlewam jajeczną masę i smażę pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 8 - 10 minut aż jajka się zetną. Podaję na ciepło z ulubionym sosem.
Frittata z boczkiem i papryką
Na oleju podsmażam posiekaną cebulę z boczkiem
Frittata z boczkiem i papryką
Na patelnię z boczkiem i cebulą dodaję papryką pokrojoną w kostkę
Frittata z boczkiem i papryką
Jajka roztrzepuje z mlekiem, dodaję szczypiorek i ser żółty
Frittata z boczkiem i papryką
Masę jajeczną wlewam na patelnię i smażę aż do ścięcia