reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 649]

Frużelina jeżynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rzadko przygotowuje wypieki czy desery, jakoś nie specjalnie przepadam za tymi owocami. I choć są bardzo zdrowe to nie bardzo odpowiada mi ich lekko cierpki smak, choć podjadam, ale tylko po kilka.

Frużelina jeżynowa

Składniki:

Frużelina jeżynowa

 

 

  • 250 g cukru

 

  • 5 łyżeczek ( niezbyt kopiatych) + 1/2 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Frużelina jeżynowa

przygotowanie

Frużelina jeżynowa
jeżyny myjemy i pozostawiamy na durszlaku, aż okapią z nadmiaru wody

Jeżyny myjemy i odsączamy.

Przekładamy do garnka z grubym dnem i podgrzewamy na bardzo małym ogniu, aż owoce puszczą sok i zaczną się gotować.

gotowanie

Frużelina jeżynowa
Nie mieszamy soku tylko potrząsamy garnkiem

Dodajemy cukier i gotujemy 8-10 minut.

Mąkę rozrabiamy z wodą

Żelatynę mieszamy z zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia.

pasteryzacja

Frużelina jeżynowa
dokładnie mieszamy zelatynę z gorącym sokiem, rozpuszczoną przelewamy do garnka

Żelatynę mieszamy z zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia.

Do napęczniałej wlewamy gorący sok i mieszamy do rozpuszczenia żelatyny.

Do gotującego się soku wlewamy zawiesinę z mąki-

.gotujemy przez minutę, wyłączamy, dodajemy żelatynę i delikatnie mieszany i przekładamy do wyparzonych słoiczków.

Dokładnie wycieramy ranty słoi i zakręcamy.

Gorące słoiki wkładamy do gorącej wody i pasteryzujemy 7-10 minut.