Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Krucha tarta z jeżynami i borówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna i bardzo krucha tarta z wyczuwalną nutką mielonego kardamonu i kokosu. Do tego mnóstwo owoców. Polecam z filiżanką aromatycznej kawy.

Krucha tarta z jeżynami i borówkami

Składniki:

Krucha tarta z jeżynami i borówkami

Ciasto:

  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki mielonego kardamonu
  • 10 dag masła lub margaryny
  • na czubek łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 1 szklanka jeżyn
  • pół szklanki borówek leśnych
  • 2 łyżki wiórek kokosowych

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • 2 -3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Krucha tarta z jeżynami i borówkami
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

2. Owoce myjemy i dokładnie osuszamy.

3. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na koło o średnicy około 27 cm. Ciasto posypujemy wiórkami kokosowymi i zakładamy do środka tak około 3 cm brzeg, następnie na środek ciasta wykładamy równomiernie owoce.

4. Brzeg ciasta posypujemy cukrem trzcinowym i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Na około 5 minut przed zakończeniem pieczenia owoce posypujemy wiórkami kokosowymi i pieczemy do lekkiego zrumienienia się wiórek.

5. Upieczoną tartę studzimy i podajemy. Smacznego.



Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. 

Tagi:

ciasto owoce