SUPERPRZEPIS

Rafaello na krakersach z jeżynami

  • 3
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Rafaello na krakersach z jeżynami Więcej zdjęć (3)

Ciasto, które nie wymaga pieczenia, bo przygotowałam je na krakersach. Sprawdzają się w słodkich deserach rewelacyjnie, pomimo tego, że są słone. Przełożone masą kokosową i z leśnych jeżyn tworzą przepyszny kawałek ciasta.

Składniki:

Rafaello na krakersach z jeżynami

 

  • 1 1/2 opakowania krakersów
  • świeże jeżyny

KREM JEŻYNOWY:

  • 500 g jeżyn
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30%

KREM KOKOSOWY:

  • 200 g białej czekolady
  • 2 łyżki cukru
  • 2 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 100 g wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Rafaello na krakersach z jeżynami

Krem jeżynowy

Rafaello na krakersach z jeżynami
Jeżyny zasypać cukrem i podgrzewać na małym ogniu.

Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni, uważając żeby ich nie przypalić. Odłożyć z tego 2 łyżki na wierzch.

Żelatynę zalać zimną woda i odstawić. Jeżyny wsypać do garnka razem z cukrem i podgrzewać na małym ogniu. Kiedy puszczą sok i zaczną się rozpadać, zdjąć z ognia.

Dodatkowo zmiksowałam je blenderem i przetarłam przez sitko. Żelatynę rozpuścić podgrzewając nad małym ogniem i wlać do ciepłego musu z jeżyn.

ETAP 2:

Rafaello na krakersach z jeżynami
Ubitą kremówkę delikatnie wmieszać w przetarte jeżyny.

Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i delikatnie wmieszać w wystudzone jeżyny.

Krem kokosowy

Rafaello na krakersach z jeżynami
Na końcu do kremu kokosowego dodać wiórki kokosowe

Żelatynę zalać zimną woda i odstawić, a kiedy napęcznieje rozpuścić. Czekoladę połamać i umieścić w miseczce.

Pół szklanki kremówki doprowadzić do wrzenia razem z cukrem i gorącą zalać czekoladę. Odstawić na minutę, po czym delikatnie mieszając rozpuścić. Wlać rozpuszczoną żelatynę i odstawić do wystudzenia, kontrolując gęstość.

Pozostałe 1 1/2 szklanki schłodzonej kremówki ubić, a pod koniec wlać cienkim strumyczkiem mleczko kokosowe. Ubijać jeszcze około minuty.

Przestudzoną czekoladę wlewać porcjami do kremu i połączyć. Wsypać uprażone wiórki kokosowe i wymieszać.

ETAP 4:

Rafaello na krakersach z jeżynami
Kremy wykładać na warstwy z ułożonych krakersów.

Na dnie formy (21 x 25) ułożyć pierwszą warstwę krakersów i wyłożyć 1/3 gęstego kremu kokosowego. Przykryć warstwą krakersów i wyłożyć połowę kremu z jeżyn i tak do wyczerpania składników. Wierzch wyrównać, oprószyć wiórkami kokosowymi i udekorować świeżymi jeżynami. Można ich dać znacznie więcej :) Smacznego :)

Ciasto przed podaniem musi stać parę godzin w lodówce, wtedy krakersy zmiękną.
Krem kokosowy i jeżynowy przygotowujemy jednocześnie, aby jeden z nich nie stężał zanim drugi będzie gotowy.