jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Szpinakowo- jeżynowe muffnki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Muffinki powstają stosunkowo niewielkim nakładem pracy, a efekt końcowy przygotowanego deseru zachwyca. Jeżyny doskonale komponują się tak smakowo, jak i kolorystycznie z szpinakowym ciastem

Szpinakowo- jeżynowe muffnki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szpinakowo- jeżynowe muffnki

CIASTO

  • 2 jajka,
  • 220 gram mrożonego szpinaku (rozdrobnionego),
  • 3/4 szklanka mąki tortowej,
  • 0,5 szklanka mąki krupczatki,
  • 0,5 szklanka oleju rzepakowego,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 110 gram cukru kryształu

Śmietanka

  • 300 ml śmietanki 30%,
  • 2 kopiate łyżeczki żelatyny,
  • Cukier puder do smaku (około 1 łyżka)
  • Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Szpinakowo- jeżynowe muffnki

ETAP 1

Szpinakowo- jeżynowe muffnki
Szpinak miksujemy z olejem, a sypkie składniki łączymy razem

CIASTO: Szpinak rozmrażamy. Najlepiej wyjąc go po prostu dzień wcześniej z zamrażalnika. Rozmrożony dość dokładnie odciskamy z wody. Do odciśniętego dodajemy olej. Całość miksujemy.
Jajka wybijamy do miski. Po dodaniu do nich cukru, ubijamy całość na puszysta masę.
Do ubitych jajek dodajemy sypkie składniki oraz zmiksowany szpinak. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

ETAP 2

Szpinakowo- jeżynowe muffnki
Na wyłożone ciasto układamy przygotowane owoce

Szpinakowe ciasto porcjujemy do przygotowanych foremek na muffiny. Ciasto wykładamy do ¾ ich wysokości. Na wierzchu ciasta umieszczamy po 3-4 jeżyny. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika, po czym pieczemy je około 20- 25 minut w 180°C.
Upieczone muffinki wyjmujemy i studzimy.

ETAP 3

Szpinakowo- jeżynowe muffnki
Po przestudzeniu z babeczek ścinamy kapelusze

Z przestudzonych muffinek ścinamy „kapelusze”, przekrawając babeczki w miejscu jak kończy się papilotka.

ETAP 4

Szpinakowo- jeżynowe muffnki
Przekrojone babeczki przekładamy śmietanką

ŚMIETANKA: Żelatynę rozpuszczamy w ok 1/3 szklanki wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy, po czym dodajemy do niej cukier. Na koniec wlewamy żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną śmietankę przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy ją na ścięte babeczki. Na śmietankę nakładamy „ścięte kapelusze”. Muffinki umieszczamy w chłodzie, by śmietanka zastygła. Deser przed podaniem oprószamy delikatnie cukrem pudrem.