Sposób przygotowania:
Szpinakowo- jeżynowe muffnkiETAP 1
CIASTO: Szpinak rozmrażamy. Najlepiej wyjąc go po prostu dzień wcześniej z zamrażalnika. Rozmrożony dość dokładnie odciskamy z wody. Do odciśniętego dodajemy olej. Całość miksujemy.
Jajka wybijamy do miski. Po dodaniu do nich cukru, ubijamy całość na puszysta masę.
Do ubitych jajek dodajemy sypkie składniki oraz zmiksowany szpinak. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
ETAP 2
Szpinakowe ciasto porcjujemy do przygotowanych foremek na muffiny. Ciasto wykładamy do ¾ ich wysokości. Na wierzchu ciasta umieszczamy po 3-4 jeżyny. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika, po czym pieczemy je około 20- 25 minut w 180°C.
Upieczone muffinki wyjmujemy i studzimy.
ETAP 3
Z przestudzonych muffinek ścinamy „kapelusze”, przekrawając babeczki w miejscu jak kończy się papilotka.
ETAP 4
ŚMIETANKA: Żelatynę rozpuszczamy w ok 1/3 szklanki wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy, po czym dodajemy do niej cukier. Na koniec wlewamy żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną śmietankę przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy ją na ścięte babeczki. Na śmietankę nakładamy „ścięte kapelusze”. Muffinki umieszczamy w chłodzie, by śmietanka zastygła. Deser przed podaniem oprószamy delikatnie cukrem pudrem.
gusia1000
SylaUla