Sposób przygotowania:
Drożdżówki jeżynowo- borówkoweETAP 1
CIASTO: W mleku rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru i około 2 łyżki mąki. Wymieszane składniki pozostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia.
Do gotowego, wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostały cukier, jajka, sól oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę. W połowie wyrabiania dodajemy letni tłuszcz. Ciasto wyrabiamy około 15-20 minut. Gotowe, odchodzące od dłoni przykrywamy i pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
ETAP 2
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką. Dzielimy je na dwie części, by łatwiej było nam formować drożdżówki.
Pierwszą połowę ciasta wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 22x 18 cm (grubość ciasta to około 1,5 cm -2 cm). Ciasto dzielimy wzdłuż na około 7 pasków.
ETAP 3
Każdy pasek zlepiamy końcami formując kółko.
ETAP 4
Utworzone koła przekręcamy w połowie, tak by powstały ósemki.
Gotowe ósemki przekładamy na blaszkę i pozostawiamy do podrośnięcia.
ETAP 5
Gdy ciasto wyrośnie za pomocą literatki robimy w ósemce dwa zagłębienia.
ETAP 6
Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. W środek pierwszego zagłębienia nakładamy, jeżyny, a w środek drugiego borówki.
ETAP 7
Drożdżówki wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 20 minut w 180°C do zrumieniania.
Po wyjęciu, jeszcze ciepłe umieszczamy na kratce i smarujemy lukrem. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Taką samą czynność wykonujemy z drugą częścią ciasta.
LUKIER:
Mleko umieszczamy w miseczce. Stopniowo dodajemy do niego cukier puder, tyle by powstał gęsty, ale lejący lukier.
Gotowym lukrem smarujemy brzegi jeszcze ciepłych drożdżówek. Lukrem staramy się nie polewać owoców, by nie puściły soku.
gusia1000
Magdalena88
Jagodowa