jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Drożdżówki jeżynowo- borówkowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jeśli mamy ochotę na nieskomplikowane wypieki pachnące latem, polecam drożdżówki z owocami. Takie połączenie kwaskowatych owoców, puszystego ciasta drożdżowego i słodkiego lukru smakuje pysznie.

Drożdżówki jeżynowo- borówkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówki jeżynowo- borówkowe

CIASTO:

DODATKOWO:

  • Jajko do posmarowania wierzchu,
  • Jeżyny i borówki do nadzienia (po około 0,5 litra owoców)

LUKIER

  • 3 łyżki mleka,
  • cukier puder, około 1 szklanka (tyle by uzyskać konsystencję lukru).

Sposób przygotowania:

Drożdżówki jeżynowo- borówkowe

ETAP 1

Drożdżówki jeżynowo- borówkowe
Ciasto pozostawione do wyrośnięcia

CIASTO: W mleku rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru i około 2 łyżki mąki. Wymieszane składniki pozostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia.
Do gotowego, wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostały cukier, jajka, sól oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę. W połowie wyrabiania dodajemy letni tłuszcz. Ciasto wyrabiamy około 15-20 minut. Gotowe, odchodzące od dłoni przykrywamy i pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

ETAP 2

Drożdżówki jeżynowo- borówkowe
Uformowany prostokąt dzielimy na około 7 pasków

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką. Dzielimy je na dwie części, by łatwiej było nam formować drożdżówki.
Pierwszą połowę ciasta wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 22x 18 cm (grubość ciasta to około 1,5 cm -2 cm). Ciasto dzielimy wzdłuż na około 7 pasków.

ETAP 3

Drożdżówki jeżynowo- borówkowe
Z pasków formujemy koła

Każdy pasek zlepiamy końcami formując kółko.

ETAP 4

Drożdżówki jeżynowo- borówkowe
Uformowane ósemki umieszczamy na blaszce

Utworzone koła przekręcamy w połowie, tak by powstały ósemki.
Gotowe ósemki przekładamy na blaszkę i pozostawiamy do podrośnięcia.

ETAP 5

Drożdżówki jeżynowo- borówkowe
Literatką wykonujemy zagłębienia w drożdżówkach

Gdy ciasto wyrośnie za pomocą literatki robimy w ósemce dwa zagłębienia.

ETAP 6

Drożdżówki jeżynowo- borówkowe
Owocami wypełniamy zagłębienia

Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. W środek pierwszego zagłębienia nakładamy, jeżyny, a w środek drugiego borówki.

ETAP 7

Drożdżówki jeżynowo- borówkowe
Ciepłe drożdżówki smarujemy lukrem

Drożdżówki wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 20 minut w 180°C do zrumieniania.
Po wyjęciu, jeszcze ciepłe umieszczamy na kratce i smarujemy lukrem. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Taką samą czynność wykonujemy z drugą częścią ciasta.
LUKIER:
Mleko umieszczamy w miseczce. Stopniowo dodajemy do niego cukier puder, tyle by powstał gęsty, ale lejący lukier.
Gotowym lukrem smarujemy brzegi jeszcze ciepłych drożdżówek. Lukrem staramy się nie polewać owoców, by nie puściły soku.