mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Frużelina truskawkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Frużelinę można podawać do naleśników, pancakesów, gofrów czy smarować nią pieczywo :)

Frużelina truskawkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Frużelina truskawkowa

 

Sposób przygotowania:

Frużelina truskawkowa
Truskawki należy umyć, usunąć szypułki i pokroić na mniejsze kawałki.Owoce przełożyć do garnka, wsypać cukier, dodać ziarenka wyskrobane z laski wanilii i wlać 300 ml wody i sok z cytryny. Całość podgrzewać, aż truskawki się rozgotują, ale dalej będą w kawałkach. Zimną wodę 50 ml wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać do gotujących się truskawek w garnku. Mieszać, aż całość zgęstnieje. Gorącą masę nałożyć do suchych i wyparzonych słoików, mocno zakręcić i ustawić denkami do góry, pozostawiając słoiki w tej pozycji do ostudzenia.
Frużelina truskawkowa
Do garnka przełożyć umyte i pozbawione szypułek owoce
Frużelina truskawkowa
Do garnka wsypać cukier, dodać wanilię, sok z cytryny i wodę
Frużelina truskawkowa
W 50 ml wody rozpuścić mąkę ziemniaczaną
Frużelina truskawkowa
Gotować truskawki aż do zgęstnienia, gorącą masą napełniać słoiki i zakręcać