Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Frykadelki jaglane z kukurydzą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Chrupiące kotleciki jaglane z kukurydzą i aromatycznymi przyprawami.

Frykadelki jaglane z kukurydzą

Składniki:

Frykadelki jaglane z kukurydzą

 

  • kasza jaglana - 1 szklanka
  • cebula - 2 szt
  • kukurydza - ok. 80 g
  • jajko - 1 szt
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 szczypta
  • kurkuma - 1 szczypta
  • curry - 1 szczypta
  • kostka rosołowa - 1 szt.
  • olej - 100 ml
  • mąka - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Frykadelki jaglane z kukurydzą
Kaszę jaglaną gotujemy ok. 20 minut w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej. Odcedzamy. Cebule drobniutko siekamy i podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Kaszę wkładamy do miski , dodajemy podsmażoną cebulkę i kukurydzę. Wbijamy jajko. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą , pieprzem , curry i kurkumą. Jeśli lubimy bardziej ostre może śmiało dodać jeszcze szczyptę chili - ja tak zrobiłam. Wszystko razem jeszcze raz dokładnie mieszamy. W rękach wyrabiamy niewielkie klopsiki ( z jednej strony węższe ). Smażymy na mocno rozgrzanym oleju ( na wolnym ogniu ) z każdej strony.