olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Frytki pieczone bez tłuszczu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

jedne z najlepszych, jakie jadłam :) idealnie słone, przypieczone, zdrowsze i mniej kaloryczne od tych smażonych (o wiele!).

Frytki pieczone bez tłuszczu Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Frytki pieczone bez tłuszczu

 

Sposób przygotowania:

Frytki pieczone bez tłuszczu
Zrobić marynatę: do ok. 3 szklanek wody wlać zimną wodę, dodać do niej ok.4 łyżeczek soli i szczyptę pieprzu cayenne.(jeśli ktos lubi ostrzejsze smaki, można dodać więcej). Ziemniaki obrać, umyć, następnie pokroić w paski. Paluszki zanurzyć w marynacie i pozostawić w lodówce na ok. 20 minut. Rozgrzać piekarnik. Blachę do pieczenia obłożyć papierem do pieczenia, rozsypać na niej trochę soli i rozłożyć na niej zamarynowane frytasy. Posypać je wszystkie dokładnie i obficie (!) ziołami prowansalskimi, solą oraz chili.
Frytki pieczone bez tłuszczu
ja frytki podałam z nuggetsami i ketchupem ;)
Frytki pieczone bez tłuszczu
można je sobie bezkarnie zjadać, bo są pieczone bez tłuszczyku :)

Tagi:

zioła frytki