Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Frytki z batatów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Frytki zrobione ze słodkich ziemniaków

Frytki z batatów Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Frytki z batatów

 

Sposób przygotowania:

Frytki z batatów
Bataty po wymyciu obieramy, kroimy w paseczki i moczymy przez parę minut w lodowatej wodzie. Dokładnie osuszamy za pomocą papierowego ręcznika. W garnku podgrzewamy olej i smażymy w nim frytki partiami, do momentu aż ładnie się zarumienią. Nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku. Sól mieszamy z chili, ziołami i pieprzem i gotową mieszanką przypraw posypujemy usmażone frytki.
Frytki z batatów
Przygotowujemy ziemniaki krojąc je w paseczki
Frytki z batatów
Smażymy na rozgrzanym oleju aż się zarumienię
Frytki z batatów
Nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku