Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Frytki z pasternaku, pieczone

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

rumiane słupki z pasternaku - zupełnie jak frytki ziemniaczane

Frytki z pasternaku, pieczone Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Frytki z pasternaku, pieczone

 

  • duży korzeń pasternaku (na 1 – 2 porcje)
  • 1 łyżeczka oliwy albo oleju roślinnego
  • do smaku - sól, pieprz mielony, przyprawa ognista

 

Sposób przygotowania:

Frytki z pasternaku, pieczone
Piekarnik nastawiłam na 200 st. C i włączyłam. Korzeń pasternaku oczyściłam - umyłam i obrałam. Pokroiłam w grube słupki - tak jak na tradycyjne frytki, może trochę grubiej. Wrzuciłam je do głębszego naczynia, oprószyłam niewielką ilością soli, pieprzu świeżo mielonego i przyprawy ognistej (można ją zastąpić samym chili mielonym). Skropiłam oliwą i dokładnie wymieszałam. Na blasze piekarnika położyłam arkusz papieru do pieczenia a na nim kawałki pasternaku i wstawiłam do gorącego piekarnika. Piekłam ok. 20 minut ale czas zależy między innymi od tego jak bardzo spieczone lubicie frytki - nie polecam piec pasternaku za długo, lekko złoty jest smaczniejszy. Można go podać jako samodzielną przekąskę z dodatkiem jakiegoś sosu albo jako dodatek do dań mięsnych czy rybnych.
Frytki z pasternaku, pieczone
korzeń pasternaku oczyściłam obrałam i pokroiła w grube słupki
Frytki z pasternaku, pieczone
oprószyłam je przyprawami i skropiłam lekko olejem
Frytki z pasternaku, pieczone
upiekłam rozkładając pojedynczą warstwą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Frytki z pasternaku, pieczone
a tak wyglądają korzenie pasternaku - z wyglądu jak pietruszka a w smaku bardziej jak marchewka