Sposób przygotowania:
Frytki z pasternaku, pieczone
Piekarnik nastawiłam na 200 st. C i włączyłam. Korzeń pasternaku oczyściłam - umyłam i obrałam. Pokroiłam w grube słupki - tak jak na tradycyjne frytki, może trochę grubiej. Wrzuciłam je do głębszego naczynia, oprószyłam niewielką ilością soli, pieprzu świeżo mielonego i przyprawy ognistej (można ją zastąpić samym chili mielonym). Skropiłam oliwą i dokładnie wymieszałam. Na blasze piekarnika położyłam arkusz papieru do pieczenia a na nim kawałki pasternaku i wstawiłam do gorącego piekarnika. Piekłam ok. 20 minut ale czas zależy między innymi od tego jak bardzo spieczone lubicie frytki - nie polecam piec pasternaku za długo, lekko złoty jest smaczniejszy. Można go podać jako samodzielną przekąskę z dodatkiem jakiegoś sosu albo jako dodatek do dań mięsnych czy rybnych.
msewka
Pyza
msewka
Muszę w takim razie upiec kolejnym razem,bo podczas gotowania zapach mi nie bardzo pasował.