wjosna

wjosna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Frytki z warzyw korzeniowych z sosem tahini

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zanim wiosna wybuchnie dobrodziejstwem nowalijek proponuję danie z warzyw korzeniowych, które dzielnie żywiły nas całą zimę. Upieczone w piekarniku z kaszką kukurydzianą żeby były chrupkie, polane sosem z tachini. Niesamowite w smaku, bardzo polecam!

 Frytki z warzyw korzeniowych z sosem tahini Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Frytki z warzyw korzeniowych z sosem tahini

 

  • 5 marchewek
  • 3 pietruszki
  • seler
  • 3 łyżki oliwy
  • łyzka kaszki kukurydzianej
  • sól, pieprz

 

  • sos:
  • 3 łyżki pasty tachini (pasta z sezamu)
  • 5 łyżek wody
  • sok z połowy cytryny
  • ząbek czosnku posiekany
  • sól, pieprz

 

  • do posypania
  • kolendra, dymka, pół drobno posiekanej papryczki chilli

 

Sposób przygotowania:

Frytki z warzyw korzeniowych z sosem tahini
Warzywa pokroić w paski wielkości frytek. Obtoczyć w oliwie, posypać solą i pieprzem oraz kaszką kukurydzianą – dobrze wymieszać. Położyć na blachę do pieczenia i wstawićdo piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec aż warzywa będą miekkie i zarumienione (ok 30 minut)., co jakis czas mieszając Przygotować sos: umieścić w blenderze wszystkie składniki i dokładnie zmiksować. Upieczone warzywa zostawić do lekkiego przestygnięcia. Ułożyć na półmisku, skropić sosem i pisypać koelndrą i dymką oraz posiekaną paprychką chilli.
 Frytki z warzyw korzeniowych z sosem tahini
warzywa obtoczyć w oliwie i kaszce kukurydzianej i doprawić solą i pieprzem
 Frytki z warzyw korzeniowych z sosem tahini
składniki sosu umieścić w blenderze i gładko zmiksować
 Frytki z warzyw korzeniowych z sosem tahini
ostrą papryczkę drobno posiekać i posypać nią warzywa z sosem

Tagi:

sosy frytki