madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Fuga czyli tzw skubaniec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Spotkałam się też z nazwą pleśniak, strzępiec czy właśnie skubaniec, nie ważne jak się nazywa ważne jak smakuje a jest pyszne.

Fuga czyli tzw skubaniec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fuga czyli tzw skubaniec

 

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny
  • 5 jaj
  • 1szklanka cukru
  • 5 łyżek cukru
  • 1 słoik dżemu
  • 1 łyżeczka kakao

Sposób przygotowania:

Fuga czyli tzw skubaniec
Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę, proszek do pieczenia, pięć łyżek cukru oraz żółtka oddzielone od białek i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na trzy części. Jedną wylepiamy dno wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Na cieście układamy dżem który możemy zastąpić owocami lub powidłami. Do drugiej części ciasta dodajemy kakao i skubiemy je na dżem. Białka ubijamy ze szklanką cukru na sztywną pianę i wlewamy na ciemne ciasto. Na wierzch skubiemy trzecią część ciasta. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy około 40 minut.
Fuga czyli tzw skubaniec
Do miski wkładamy składniki na kruche ciasto
Fuga czyli tzw skubaniec
Jedną częścią ciasta wylepiamy dno blaszki
Fuga czyli tzw skubaniec
Układamy na cieście dżem i skubiemy ciemne ciasto
Fuga czyli tzw skubaniec
Układamy pianę z białek i skupiemy resztę ciasta