justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Skubaniec

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

skubaniec w niektórych rejonach jest znany jako pleśniak

Skubaniec

Składniki:

Skubaniec

 

  • Ciasto:
  • 1 margaryny
  • 3 szklanki mąki
  • 4 żółtek
  • 2 łyżki cukru
  • proszek do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

 

 

  • Piana:
  • 4 białek
  • 1/2 szklanka cukru

 

  • Nadzienie:
  • 1 słoik dżemu jabłkowego

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Skubaniec
Ciasto: Margarynę należy wyjąć z lodówki na kilka godzin przed robieniem ciasta aby zmiękła. Dodajemy do niej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,a następnie wymieszane z cukrem żółtka. Ze składników ugniatamy ciasto. Dzielimy je na 3 równe części. Do jednej dodajemy kakao i 2 łyżki wody. Wyrabiamy ciemne ciasto. Wszystkie trzy kulki ciasta spłaszczamy i wkładamy na 2 godziny do zamrażalki. Gdy cisto będzie juz zmrożone, blachę wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzec na tarce jedna jasna część. Na nią rozsmarować dżem. Następnie ścieramy ciemne ciasto, a na nie wykładamy ubitą z białek i cukru pianę. Wszystko zakrywamy startym jasnym ciastem.. Pieczemy około 50 minut

Tagi:

ciasto