_Saszka_

_Saszka_

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Futomaki z bazylią i bananem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Japońskie smaki złamane świeżą bazylią. Uwielbiam sushi zarówno własne, jak i profesjonalnej roboty. Ostatnio dodałam liście świeżej bazylii. Smakowały wyśmienicie :)

Futomaki z bazylią i bananem

Składniki:

Futomaki z bazylią i bananem

 

Sposób przygotowania:

Futomaki z bazylią i bananem
Ryż do sushi dobrze wypłukać i odsączyć. Gotować na małym ogniu około 15 minut w dwukrotnej ilości wody. Odstawić na 10 minut pod przykryciem, ryż wchłonął wodę. Wymieszać z octem ryżowym.

Na nori układamy i dociskamy przestudzony ryż, pokrojonego łososia, ogórka, banana i liście świeżej bazylii.

Skręcamy rolkę i kroimy na kawałki.

Podajemy z wasabi, imbirem marynowanym i sosem sojowym.

Tagi:

sushi