Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Futomaki z koperkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Koperkowe sushi z łososiem, papryką i dodatkiem świeżego koperku i czarnego sezamu to mój imprezowy hit.

Futomaki z koperkiem

Składniki:

Futomaki z koperkiem

 

Sposób przygotowania:

Futomaki z koperkiem

ETAP 1:

Futomaki z koperkiem
Na listku nori układamy ryż i posypujemy sezamem

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu, a następnie mieszamy z sosem do ryżu.

Listek nori rozkładamy na macie bambusowej i rozkładamy ryż, zostawiając wolne brzegi górne i dolne.

Ryż posypujemy sezamem.

ETAP 2:

Futomaki z koperkiem
Na ryżu układamy resztę składników sushi

Na ryżu układamy plastry łososia, pokrojoną w paseczki paprykę i koperek (pozbawiony wcześniej grubszych końcówek).

ETAP 3:

Futomaki z koperkiem
Za pomocą maty bambusowej zawijamy ciasną rolkę.

Tuż nad ryżem smarujemy cienką warstwę wasabi i zawijamy ciasną rolkę.

ETAP 4:

Futomaki z koperkiem
Za pomocą ostrego noże kroimy sushi na kawałki

Wszystkie przygotowane w ten sposób rolki kroimy ostrym nożem na kawałki.

Układamy na talerzu i podajemy z sosem sojowym i marynowanym imbirem.