kubinhio

kubinhio

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Gunkan z tuńczykiem i ogórkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mniej klasyczny gunkan ktorego liscie nori zastpiłem ogórkiem. Na wierzchu ułożyłem posiekanego tunczyka doprawionego sosem chilli i sosem sojowym z odrobina kawioru z łososia i szczypiorku.

Gunkan z tuńczykiem i ogórkiem

Składniki:

Gunkan z tuńczykiem i ogórkiem

Na farsz

  • tuńczyk, ryż, ogórek świeży, sos chilli, sos sojowy

Sposób przygotowania:

Gunkan z tuńczykiem i ogórkiem
 Z ogórka za pomocą obieraczki wykroić kilka długi plasków. Uformować okrąg. Do środka włożyć odrobinę ryżu sushi (gotować ok 40 min i doprawić octem ryżowym)

Tuńczyka posiekać nożem. na 100 gram dodajemy łyżkę stołowa sosu chilli (najlepiej srilacha) i łyżkę sosu sojowego.

Starannie mieszamy i wykładamy na wierzch ryżu. Dekorować kawiorem z łososia lub pstrąga i odrobiną szczypiorku. 

Bardzo proste i smaczne.

Itadakimas!

gotowanie ryżu

500 gram ryżu wypłukać i zalać 550 ml zimnej wody. Zagotować na dużym ogniu i wówczas zmiejszyć do minimum i pozostawić na ok 20-25 min.

Gdy ryż wchłonie wodę a ziarno stanie się miękki przełożyć do miski i zlać 50 ml octu ryżowego. Wymieszać i pozostawić do wystudzenia.

tunczyk

100 gram tunczyka posiekać nożem. Dodać łyżkę stołową sosu chilli i sosu sojowego.